Weetjes

Nieuw licht geworpen op de uitdrukking ‘Laat de bal het werk doen’

MEER VOETBAL OP TV = BETERE SEKS

                         Stel: u kijkt vanuit uw luie zetel naar een spannende voetbalmatch. Terwijl uw favoriete ploeg met een uitgekiend plan de tegenstrever weet te misleiden, zet u grijnzend een verse pint aan de lippen. Plots komt uw geliefde binnen met het nieuws dat de tweehonderdste heruitzending van Kramer vs Kramer (of een andere vervelende snotterfilm) gaat beginnen op de andere zender. Wat doet u? Het onderspit delven en uw levensgezellin haar zin geven? Dat zou zonde zijn, want een Italiaans onderzoek wees uit dat 70 procent van de koppels die samen naar een voetbalwedstrijd kijken, een beter en interessanter seksleven hebben. Dat zou veroorzaakt worden door de opwinding die 50 procent van de vrouwen ervaren tijdens het kijken naar zwetende voetballerslijven. De wetenschap ontdekte ook dat 13 van de 100 ondervraagde koppels meer geslachtsgemeenschap hebben tijdens het voetbalseizoen dan wanneer er niet tegen ballen getrapt wordt. Frappant was ook het feit dat het gros van de Italiaanse vrouwelijke voetbalfans grif toegaf dat zij gedurende het liefdesspel voortdurend fantaseren over voetbalhelden als Francesco Totti, Paolo Maldini of Filippo Inzaghi. Als u na deze uiterst interessante weetjes toch nog voor Kramer vs Kramer opteert, gaat u beter eerst een halfuurtje tegen een leren voetbal koppen. Die handeling werkt dan weer – volgens neurologen uit Liverpool – Alzheimer-bevorderend.

EO

* * *

 

Voetbalspelers die vaak een bal koppen hebben hersenafwijkingen die vergelijkbaar zijn met een hersenschudding
Dat blijkt uit twee nieuwe studies

KOPPEN IS SLECHT VOOR JE HERSENEN

De onderzoekers van het Amerikaanse vakblad Radiologie maakten zeer gedetailleerde beelden van de hersenen van 37 amateurvoetballers. Gemiddeld speelden zij 22 jaar lang voetbal, waarvan ze het laatste jaar ongeveer tien maanden speelden. Gemiddeld kopt een voetballer tijdens een wedstrijd 6 tot 12 keren, op training kan dat meer dan 30 keer zijn. De onderzoekers rangschikten de spelers op de hoeveelheid kopballen tijdens hun carrière en vergeleken hierna de beelden. Iedere speler onderging ook een cognitieve test om het geheugen te testen.

SLECHTER GEHEUGEN

Bij de meest frequente koppers werden afwijkingen van de witte stof vastgesteld die vergelijkbaar zijn met die bij patiënten met een hersenschudding. Voetballers die tussen de 885 en 1.550 keer per jaar een bal kopten hadden beschadigde witte massa in het brein. Voetballers die meer dan 1.800 keer per jaar een bal kopten presteerden het slechts op de cognitieve tests. Hun geheugen was slechter dan voetballers die minder vaak een bal kopten. Herhaald koppen kan een opeenvolging van reacties veroorzaken en op den duur de hersencellen degenereren, zo besluiten de onderzoekers.
Dat wordt bevestigd in een tweede studie uit Italië, gepubliceerd in het elektronische tijdschrift PLOS ONE. Deze studie vond dat vrouwelijke voetballers minder goed scoorden op een aantal cognitieve tests dan niet-voetbalsters, en schrijft dat toe aan lichte hersenbeschadiging door herhaaldelijk koppen.

Gezondheid.be

* * *

 

Wetenschappelijk bewezen

VOETBAL EVEN GOED ALS SEKS

Uw lief heeft geen goesting? Niet erg, want als er voetbal op tv is, hebt u daar net zoveel plezier van. Onderzoek heeft uitgewezen dat supporters even opgewonden geraken bij het kijken naar een spannende match als tijdens een passionele vrijpartij. Men bestudeerde de hormonen van 50 Spaanse fans tijdens de WK-finale tussen Spanje en Nederland in 2010. Wat bleek: het testosteronniveau van de heren schoot tijdens de match de hoogte in.
Nog beter nieuws: ook het (in minder mate aanwezige) testosterongehalte bij vrouwelijk fans boomt als ze naar een spannende match kijken. Of hoe Barcelona – Chelsea dus een ideaal voorspel kan blijken te zijn.

EV

HET MAG NATUURLIJK NIET DE SPUIGATEN UITLOPEN: ALS U IN HET STADION NAAR EEN MATCH GAAT KIJKEN,
MOET U MET DIE SEKS WEL WACHTEN TOT U WEER THUIS BENT.